Räddningstjänstförbundet har infört stabsläge för att samordna insatser och personal (arkivbild). Foto: Bengt HællquistVisa alla (2)
Visa alla (2)

Blixtnedslag skapar många bränder i torkan

Publicerad

På torsdagskvällen var ett 65-tal brandmän ute för att bekämpa bränder i olika delar av länet. Det har kommit stort antal larm om skogsbränder under eftermiddag och kväll, och blixten ska ha orsakat flera.

Den extrema torkan har under torsdagen ersatts av åskoväder i stora delar av Jämtlands län. Med det följer blixtnedslag som sätter fyr på snustorr skog och mark.

Stor insats

– Vi har det vi gör just nu. Vi har tolv pågående insatser nu och totalt 65 man igång, säger Lars Nyman, inre befäl på räddningstjänsten, vid 20-tiden.

Värst drabbat är området kring Backe och Rossön i Strömsunds kommun där ett flertal bränder blossat upp och nått storleken av en eller ett par fotbollsplaner. Även vid Bispgården och i trakterna av Hackås har det inkommit larm.

– Några bränder har vi inte tagit oss fram till ännu så vi vet inte hur det ser ut på plats där.

Stabsläge

Räddningstjänstförbundet har nu gått in i stabsläge på Trygghetens hus i Östersund för att så effektivt som möjligt samarbeta med övriga blåljusmyndigheter.

Lars Nyman berättar också att det är extremt torrt i markerna och att det på sina håll blåser ganska bra. Dessutom är terrängen svår.

– Skog, skog, skog, så det blir ganska svårjobbat.

Även i grannlänet Gävleborg har blixten orsakat bränder under torsdagen, och Västernorrlands räddningstjänst bekämpar flera bränder under kvällen.

”De kämpar förtvivlat”

Vid 22-tiden berättar inre befäl Lars Nyman att man nu har 75 personer ute i länet som arbetar med släckning. Räddningstjänstförbundet fördelar personal och många åker långa sträckor för att bistå. Bränderna har dessutom blivit fler:

– Det är väl en 15-16 stycken som pågår nu. Det har kommit tre sista kvarten.

Fortfarande är en brand i Ragunda kommun och en i Strömsund utom kontroll.

– De är inte så stora men det blåser och de kämpar förtvivlat där ute.

Fortfarande är det åskväder med blixtar som ställer till det.

– Det regn som kommer avdunstar väl i princip direkt. Det är riktigt bedrövligt ur den aspekten, även om det är fint sommarväder, säger Lars Nyman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan i Jämtland-Härjedalen 2018

Mer i ämnet