Det rådet eldningsförbud i Jämtland, Foto: ROBIN HALDERT / TT

Kan bli hårdare eldningsförbud i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Hela Jämtland omfattas redan av ett eldningförbud. Men fortsätter torkan kan reglerna skärpas ytterligare.

Sedan tio dagar tillbaka är det eldningsförbud i hela Jämtlands län, som innebär att det endast är tillåtet att elda på platser utformade så att elden inte kan sprida sig. Men i Västernorrland har man nu gått ännu längre och förbjudit all typ av eldning – vilket även innefattar användandet av stormkök.

Kan bli utökat även här

Om torkan fortsätter kan ett utökat förbud bli aktuellt även i Jämtland. Fjällvandrare som tänkt laga mat på just stormkök bör vara beredda på att tänka om.

– I dagsläget gäller det att man ställer stormköket på ett säkert underlag; Grus, sten eller sand och se till att ha vatten i närheten. Skulle det bli ett totaltförbud som i Västernorrland får man istället ta sig till de fjällanläggningar som finns för att laga mat, säger Björn Olofsson, samordnare naturolyckor på länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan i Jämtland-Härjedalen 2018

Mer i ämnet