Larmet om branden kom till SOS Alarm klockan 15.44. Bilderna är tagna cirka klockan 16.30. Foto: Räddningstjänsten JämtlandVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brand i flera byggnader utanför Lofsdalen – en brandman skadad

Uppdaterad
Publicerad

Flera byggnader, bland annat ett bostadshus och en ladugård, har under tisdagen brunnit i en kraftig brand utanför Lofsdalen. Det startade som en gräsbrand och branden spred sig snabbt. En brandman har förts till sjukhus med brännskador.

Klockan 15.44 kom larm om brand i en ladugård i en by i Härjedalens kommun. Det började med en gräsbrand, som sedan spred sig till till ladugården och därefter till fler byggnader. I ladugården som brann fanns inga djur. Brandmän från Lofsdalen, Sveg, Hede, Funäsdalen och Idre larmades.

Drygt en timme in i insatsen sade räddningstjänsten att två bostadshus var hotade, och att fokuset låg på att skydda dem.

Fem byggnader har brunnit

– Det är fem byggnader som har brunnit, varav ett bostadshus, sade Martin Jonsson, inre befäl på räddningstjänsten vid 19-tiden.

En brandman fick föras till sjukhus med brännskador.

– Ingen boende har kommit till skada, säger Martin Jonsson på räddningstjänsten.

Senare under kvällen meddelar SOS Alarm att tio styrkor från räddningstjänsten är på plats och att sju byggnader är totalskadade. Klockan 22 meddelar räddningstjänsten att man påbörjar eftersläckning och snart börjar avveckla.

Två brandmän kvar under natten

På onsdagsmorgonen berättar räddningstjänsten att man har haft två brandmän på plats under natten samt en tankbil för att övervaka att lågorna inte blossar upp igen. Under dagen kommer ett yttre befäl att åka ut för de sista kontrollerna innan man avslutar insatsen helt.

Varken räddningstjänst eller sjukvården har några uppgifter om skadeläget på den brandman som förts till sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer