Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Daniel Nilsson, Bräcke kommuns projektledare för fastighetsrivningarna, om Arbetsmiljöverkets kritik. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Bristande hantering av asbest när Bräcke kommun river fastigheter: ”Kritiken är befogad – vi har tagit in ny entreprenör”

Publicerad

Arbetsmiljöverket pekar på en rad brister i Bräcke kommuns omfattande rivningsarbeten av fastigheter runt om i kommunen det senaste halvåret.

Framförallt handlar det om hanteringen av asbest, där den entreprenör kommunen tagit in saknade tillstånd för asbestsanering.

I Arbetsmiljöverkets inspektionsrapport pekar man på en rad brister i Bräcke kommuns rivningsarbeten. Det handlar bland annat om planering, dokumentation, uppföljning samt orimligt hög arbetsbelastning på enskilda personer.

Saknade tillstånd att sanera asbest

Men mest allvarligt är brister i hanteringen av asbest i fastigheterna. Den entreprenör som utfört rivningarna visade sig sakna tillstånd för asbestsanering, trots att man till kommunen ska ha uppgett att man hade det.

Arbetsmiljöverket pekar på att i värsta fall kan både arbetstagare hos entreprenören och allmänhet exponerats för asbest under rivningarna.

– Arbetsmiljöverkets kritik är bra och vi har nu gjort en handlingsplan tillsammans. Såklart finns en oro för att någon utsatts för asbest, och vi håller på med en utredning för att försöka identifiera hur arbetet skötts, säger Daniel Nilsson, projektledare och entreprenadingenjör på Bräcke kommun.

”Trygg med nya entreprenören”

De rivningar som pågår just nu vid skolan i centrala Bräcke omfattas dock inte av Arbetsmiljöverkets kritik. Här har kommunen tagit in en ny entreprenör och man känner sig trygg med att arbetet nu utförs på rätt sätt.

– Ja vi känner oss trygg med den här entreprenören och har en bra plan för hur arbetet ska utföras. Bland annat gör man vissa moment på kvällstid för att minimera riskerna och inte störa skolans verksamhet, säger Daniel Nilsson.

Hör hur Bräcke kommun ser på Arbetsmiljöverkets kritik, samt hur man hanterar de rivningar som återstår, i klippet ovan.

Här kan asbest finnas i bostadshus:

Rörisolering

Värmepannor, kakelugnar, rökgångsanslutningar

Ventilationstrummor och ventilationsaggregat

Asbestskivor på fasader och balkonger, i väggar, soprum och bakom elskåp

Fönsterbänkar och skivor under fönsterbänkar

Gasspisar: strålskydd på skåpsidor mot spisen

Plastmattor och golvplattor

Kakelfix och fog

Golvbeläggningar

Mattlim

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.