Byggskräp från Åres stora expansion rinner ut i Åresjön. Husen på bild är bara exempel på alla hundratals nybyggda hus i området, och har inget direkt samband med artikelns innehåll. Foto: Tittarbild / SVT

Byggskräp följer bäckar ut i Åresjön

Uppdaterad
Publicerad

Åres miljöchef: ”Det är ett stort problem med byggskräp i samband med exploateringar i Åre. ”

En privatperson hörde av sig till SVT Jämtland och skickade in bilder och filmer på omfattande nedskräpning kring en del nybyggen i områdena Björnen och Sadeln i Åre.

Frigolit i vattnet

Tipsaren följde också en bäck som rinner ut nära reningsverket vid Åresjöns strand. Där syns en hel mängd frigolitrester som ligger och guppar i strandlinjen. Åres miljöchef, Daniel Fackel, beklagar det han ser när vi visar upp bilderna.

– Man får inte skräpa ner enligt miljöbalken och via bygglovet lovar man att ta hand om sitt skräp på ett säkert sätt. För att inte det ska kunna flyga omkring så uppmanar vi till att lägga skräp i slutna kontainrar.

Utökade kontroller

Han lovar nu att kommunen ska ge sig ut för att kontrollera om det går att hitta någon ansvarig för nedskräpningen.

Hör mer och se bilderna på nedskräpningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.