Lars-Gunnar Nordlander, ordförande för kommunens socialutskott svarar kritikerna att de boende på Mobacka inte behöver oroa sig – de har besittningsrätt. Men flytta kan de ändå få komma att göra. Foto: SVT

De äldre på Mobacka har rätt till sitt boende – men kan ändå tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer med de äldre som bor kvar på Mobacka i Lillhärdal nu när äldreboendet lagts ut på Blocket?

Och varför tvingar kommunen de gamla att flytta när de fått löfte om att bo kvar på sina äldreboenden livet ut? Vice kommunalråd och ordförande för socialutskottet Lars- Gunnar Nordlander (S) svarar.

Det var 2015 som kommunen fattade beslut om att avveckla äldreboendena Mobacka i Lillhärdal, Fjällglimten i Vemdalen och de platser på Senioren i Sveg som avsåg så kallat särskilt boende. Dessa sparåtgärderna börjar nu märkas.

Ett tydligt exempel är äldreboendet Mobacka i Lillhärdal, där det nu bara bor fyra 90-åringar kvar. De bor kvar eftersom de kan klara sig med hemtjänst. Men alla de som inte gjorde det, de med så kallat särskilt boende, de är inte längre kvar. Några har avlidit, de andra har tvingats flytta till Sveg.

Löfte om att få bo kvar livet ut – revs upp

Flytten genomfördes trots ett löfte från kommunen om att alla gamla skulle få bo kvar livet ut. Kommunen räknade med att äldreboendena på så vis skulle tömmas på tre år. När så inte blev fallet revs löftet upp. Hör mer om det i klippet ovan.

Kan tvingas flytta trots ”besittningsrätt”

Mobacka i Lillhärdal har dessutom lagts ut på Blocket, eftersom även de kommunala bostadsbolaget Härjegårdar, behöver få in mer pengar och därför säljer ut en del av sitt bestånd. Detta trots att där fortfarande bor fyra åldringar kvar.

Men de har så kallad ”besittningsrätt”. De har rätt till sina lägenheter, men skulle den nye ägaren inte vilja driva äldreboende vidare kan de ändå tvingas flytta. Fastighetsägaren måste dock i sådana fall erbjuda dem ett likvärdigt boende.

Stopp på ”all inclusiv” för alla

– Det vi har haft i Härjedalen är att vi har beviljat särskilt boende, det som tidigare kallades långvård, till alla som haft någon form av behov av boende eftersom det bara är det vi haft i sortimentet och då blir det väldigt dyrt om man har den formen av all inclusive om man inte riktigt har det behovet.

– Tanken är att vidga sortimentet lite, säger Lars- Gunnar Nordlander.

Det vill säga bättre anpassa resuserna efter behoven.

Så mycket sparar kommunen på nedläggningen av äldreboendena

Enligt den senaste prognosen kommer Härjedalens kommun att gå med 23 miljoner i underskott i år. Det mesta av det handlar om ett underskott inom socialförvaltningen: 21 miljoner.

För att komma till rätta med det vidtas flera åtgärder, exempelvis en förändring av scheman och vikarieintag. Men det som väckt många starkaste protesterna är nedläggningen av två äldreboenden, som innebär att samtliga platser för särskilt boende för äldre försvinner på Mobacka i Lillhärdal, Fjällglimten i Vemdalen och Senioren i Sveg. Därmed läggs Mobacka och Fjällglimten ner helt.

Totalt ger nedläggningen av de båda äldreboendena en besparing på 800 000 kronor i månaden, enligt kommunens beräkningar.

Särskilt boende har inneburit att äldre fått hjälp av permanent personal på plats dygnet runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.