Vanligt med droger på HVB-hemmet: ”Blev bjuden massor av gånger”

Uppdaterad
Publicerad

På det HVB-hem där Obada var placerad var det enkelt att få tag i droger. Enligt honom blev han bjuden flera gånger.
– Det låg bara där på bordet, säger han.

I två års tid bodde Obada på HVB-hem i Jämtland. Bland annat bodde han i ett års tid på ett HVB i Åkersjön. Här var droger vanligt förekommande, berättar han.

– Jag blev bjuden en massa gånger, säger han.

HVB-hemmet i Åkersjön är numera stängd, verksamheten har flyttat. Men när Obada bodde där var det ofta som polisen fick rycka ut.

Över 25 polisärenden

SVT Nyheter Jämtland har begärt ut händelserapporter från 2016 och 2017 och har hittat över 25 polisärenden, de allra flesta är från 2017. Många handlar om bråk på hemmet, bland annat att ungdom gått bärsärk och slagit sönder saker. Men en hel del handlar också om droger.

Vid flera tillfällen har personal misstänkt att ungdomar tagit droger, varpå polis tillkallats. I händelserapporterna står det att polisen också kommit ibland. Men ibland har det inte funnits några resurser att skicka. Åkersjön ligger en dryg timme från Östersund.

Försöker stoppa droger

Christian Möller äger företaget Vision där Obada bodde. Han är medveten om att polis blivit kallad till HVB-hemmet i Åkersjön.

Ungdomar vittnar om att det varit lätt att att få tag på droger på ert boende, vad säger du om det?

– Vi gör så mycket lagen tillåter att vi gör för att förhindra droger på enheten, säger han.

När de fått vetskap om det har de försökt stoppa det.

– Däremot så har också våra möjligheter som behandlingshem och inte SiS-hem (statens institutionsstyrelse red.anm) förändrats sedan jag började jobba. Om vad man får och inte får göra.

Enligt honom får till exempel ungdomar på HVB ha mobiltelefoner och tillgång till internet. Det fick de inte förut. 

– Det har inte blivit lättare att stoppa drogerna sen de fick ha mobiltelefoner kan man väl säga, säger Christian Möller.

SVT har begärt ut händelserapporter från polisen gällande just HVB-hemmet i Åkersjön. Från 2017 fann vi bland annat detta:

6/8 – Ungdom ätit svamp, skakig i kroppen. Mannen var berusad.

22/9 – Anmälare tror två personer rökt på. Urinprov var positivt.

30/11 – Anmälare tror det finns tunga droger på boendet. Ev. rökheroin, luktar starkt.

27/12 – Anmälare hittat tramadol i ett rum. Han som bor i rummet tog överdos i går. Han ska ej ha tramadol utskrivet på recept.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden på HVB-hem

Mer i ämnet