Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har varit en utdragen process och det känns jättebra att vi ska få göra det nu” – hör Tomas Isaksson, platschef på Servanet som ska färdigställa fibern i Rossön. Foto: Moa Lindberg/SVT

Efter fiberhaveriet – ny leverantör tar över utbyggnaden i Rossön: ”Äntligen”

Publicerad

Nu har Strömsunds kommun hittat en ny fiberleverantör som ska ta över fiberutbyggnanden i Rossön. Det är Servanet, som kommunen är delägare i, som ska färdigställa projektet och förhoppningen är att det ska vara klart redan nästa år.

Det har varit många turer kring fiberutbyggnaden i Rossön. Under 2020 skrev kommunen kontrakt med fiberleverantören Zpyke AB som påbörjade byggnationen. Men under hösten 2022 valde kommunen att säga upp avtalet, eftersom de ansåg att leverantören inte färdigställde projektet i tid.

Nu har kommunen skrivit ett nytt avtal med Servanet. Arbetet drar igång i januari och förhoppningen är att Rossöborna ska kunna använda fiber redan nästa år.

– Det har varit en utdragen process och det känns jättebra att vi ska få göra det nu. Äntligen kan man väl säga, säger Tomas Isaksson, platschef på Servanet.

Oklart vad det kommer kosta

Servanet har tagit fram en kalkyl på vad det skulle kosta att slutföra projektet. Den siffran är drygt 6,8 miljoner kronor, jämfört med 4,9 miljoner som Zpyke presenterade. Men vad slutsumman exakt kommer bli för att fibern ska bli verklighet i Rossön är inte fastställt.

– Det är många faktorer som spelar in. Dels beror det på vad kommunen kommer överens med tidigare entreprenör och dels hur många kunder det blir. Den faktiska kostnaden får vi veta när vi förhandlar, säger Tomas Isaksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fiberutbyggnaden i Rossön

Mer i ämnet