Hör Einar Hyldmo berätta om hur det gick till när han fick ett avtal om avgångsvederlag. Foto: Sara Leijman/SVT

Einar blev utköpt av Åre kommun: ”Jag fick aldrig någon förklaring”

Uppdaterad
Publicerad

Från 2018 och framåt har Åre kommun tecknat avgångsvederlag med 10 anställda. Den sammanlagda summan är 5,3 miljoner kronor.

Einar Hyldmo är en av dem som kommunen köpt ut under den här perioden. I videon berättar han hur det har påverkat honom.

Einar Hyldmo jobbade på socialkontoret i Åre kommun när han sent på hösten 2018 blev uppkallad till möte. Där fick han veta att de ville att arbetsgivaren ville avsluta hans anställning.

– Jag fick 14 månadslöner, säger Einar Hyldmo.

Miljonutköp för skattepengar

Varför han fick gå har han aldrig fått någon riktig förklaring till, tycker han.

– Det enda jag fått veta är att socialchefen inte hade förtroende för mig, säger han.

Fick veta att han gjort ett bra jobb

Einar Hyldmo jobbade som verksamhetsutvecklare och i hans arbete ingick bland annat att kvalitetssäkra det interna jobbet. Det var han som 2018 upptäckte att det fanns 198 ärenden i Åre kommun som inte hade hanterats på rätt sätt. Den stora majoriteten rörde barnärenden som hade blivit liggande alldeles för länge.

– Det var mitt jobb som gjorde att vi upptäckte de här barnärendena. Det var jag som avvikelserapporterade det utifrån de riktlinjer vi hade, säger Einar Hyldmo.

Finns det något du i dag kan se att du trots allt gjorde fel?

– Nej, jag kan verkligen inte se det. Och det var ingenting heller som kom upp. Jag fick bara veta att jag hade gjort ett bra jobb. Jag fick beröm för det jobb jag gjorde.

Fick nytt jobb i Trondheim

För Einar Hyldmo gick det ändå bra. Ganska snart fick han ett nytt arbete i Trondheim.

– Så det fick inga personliga konsekvenser för mej eller min familj. Rent ekonomiskt har vi klarat oss bra.

Däremot är han kritisk till att Åre kommun gör den här typen av uppgörelser med anställda.

– Det är synd och skam att skattepengar ska gå till sådana här saker, säger Einar Hyldmo.

Inom kommunen kommenterar man inte enskilda avtal. Den socialchef som tecknade avtalet med Einar Hyldmo jobbar inte kvar i kommunen. Men här kan du se vad kommunchefen Kaj Söder och kommunalråd Daniel Danielsson säger om avgångsvederlag i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonutköp för skattepengar

Mer i ämnet