Helena Larsson rektor på Härjedalens gymnasium menar att det är viktigt att skolan gör sitt yttersta för att skydda elever och personal. Därför har skolan nu infört fjärrundervisning underl hela veckan 46. Foto: SVT

Elev sjuk i covid 19 – Härjedalens gymnasium inför distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför Härjedalens gymnasium fjärrundervisning för alla elever i en vecka frammåt. Anledningen är att en elev på skolan testat positivt för covid 19 i helgen.

Eleven ska ha smittats på en större fest som ägde rum i närheten av Sveg i slutet av oktober där också flera andra elever från Härjedalens gymnasium närvarade. Efter att det i helgen konstaterats att personen testat positivt för covid agerade skolan direkt.

– Då det handlar om en fest med många elever från flera årskurser känns det självklart att skicka hem eleverna, säger Helena Larsson, rektor på Härjedalens Gymnasium.

Coronaviruset i Jämtlands län

God beredskap

Huruvida fler elever har smittats i samband med festen är okänt men just nu är det  flera elever på skolan som testar sig för covid 19. Det är även många som har bokat tid och väntar på att få ta ett covid-test. Skolan för en aktiv dialog med smittskyddet på Region Jämtland Härjedalen för att spåra smittan och begränsa spridningen av viruset. Fjärrundervisningen kommer att pågå fram tills nästa måndag men skulle fler elever testa positivt för covid 19 kan det komma att bli ännu längre tid. Gymnasiet hade fjärrundervisning i våras när coronaviruset spred sig snabbt i Sverige och Helena Larsson menar att man är beredd på att vida fler åtgärder om det behövs.

– Just nu avvaktar vi och ser vad som händer men vi tar det här på fullaste allvar. Sedan i våras har vi varit förberedda på en sådan här situation för att vi ska kunna skydda elever och personal, säger hon.

I klippet kan du höra rektor Helena Larsson om hur gymnasiet anpassade sig efter coronaviruset vid  studenten i våras:    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet