Det är just mellan den här rondellen vid Stora kyrkan och busstationen i Östersund som de högsta, partikelmängderna uppmätts, men nu visar en ny luftutredning att luften är dålig längs fler gator än Rådhusgatan. Foto: SVT

Så ska kommunen förbättra luftkvaliteten i centrala Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Under senare år har mätningar visat på att luften inte är så bra som Östersunds kommun tidigare trott och därför har de nu tagit fram flera åtgärder som på sikt ska öka luftkvaliteten. Efter upptäckten fick kommunen i uppdrag av Naturvårdsverket att ta fram ett åtgärdsprogram för att förbättra luftkvaliteten i centrum.

Några av de åtgärder som tas upp i åtgärdsprogrammet handlar bland annat om att minska på trafiken samt på vägslitage.

För att kunna sänka partikelhalterna i luften planerar kommunen att börja med våtsopning under vintermånaderna. En annan åtgärd är att tidigarelägga upptagningen av grus och sand när vädret tillåter då detta minskar risken för att hälsofarliga partiklar ska spridas vidare i luften.

Även gruset kommer bytas ut till en av grövre variant för att minska på utsläppet.

Ny asfalt på utsatta sträckor

En stor del av de partiklar som påverkar luften består av mineralpartiklar som kommer från asfalt och sand. Därför planerar kommunen att byta ut befintlig asfalt på utvalda sträckor där partikelhalterna är höga ut mot en mer slittålig asfalt vilket kan komma att minska slitaget på sträckan med 30 procent årligen. 

Redan i sommar påbörjas arbetet med att asfaltera om Kyrkgatan och Rådhusgatan.

Andra åtgärder som tas upp i planen handlar om att införa fler och säkrare cykelparkeringar, rusta upp kommunens pendlarparkeringar samt krav på dammförebyggande åtgärder vid större bygglov.

Förslag om trängselskatt skrotas

De åtgärder som Östersunds kommunen väljer att slopa handlar om dubbdäcksrestriktioner, låta cyklister köra mot enkelriktat samt införa trängselskatt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Lundqvists kollegor trodde att mätutrustningen var trasig för att halterna med hälsofarliga partiklar var så höga. Foto: SVT/ Fredrik Eliasson

Åtgärdsprogrammet för luftkvaliteten i Östersund kommer tas upp under onsdagen i miljö- och samhällsnämndens sammanträde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Luften i Östersund

Mer i ämnet