Järv Foto: TT

Fyra järvar får skjutas – förebyggande jakt

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om skyddsjakt på fyra järvar inom Tåssåsens samebys marker. Samebyn hade ansökt på jakt på 12 järvar.

I november skickade Tåssåsens sameby in en ansökan om skyddsjakt på 12 järvar inom samebyns marker, åtta inom åretruntmarkerna i fjällen och fyra inom vinterbetesområdet söder om Rätan.

Samebyn menar att järven kommer att orsaka stora skador på renhjorden. Förra vintern dödades 17 renar under fyra dagar i vinterbetensområdet.

Förlorade beslutanderätten

Förra året förlorade länsstyrelsen i Jämtland rätten att besluta om skyddjakt på järv, då myndigheten hade beslutat om förebyggande skyddsjakt på 13 järvar. Det beslutet överklagades och stoppades i Kammarrätten. Naturvårdsverket drog också tillbaka den delegerade beslutsrätten om skyddsjakt på järv som länsstyrelsen haft.

I maj fick länsstyrelsen tillbaka rätten att besluta om skyddsjakt på järv.

Kommer orsaka stor skada

I beslutet nu, kring Tåssåsens ansökan, skriver länsstyrelsen att tidigare vintrar visat att järven kommer att orsaka stor skada på renhjorden, och att det därför inte finns något annat sätt att motverka detta än genom skyddsjakt.

Jakten ska genomföras mellan den 1 och 31 januari 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer