Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den höga skatten är vår undergång” – hör lantbrukaren Torgny Widholm i Hallen om de höga kostnaderna för biogas och tankarna om det förlängda gödselstödet. Foto: April Caarph/SVT

Gödselstöd klen tröst för Torgny i Hallen: ”Ett litet plåster på ett blödande sår”

Publicerad

I slutet av juni meddelade regeringen att stödet för gödselgas förlängs fram till slutet av 2023. Trots det extra stödet är den höga biogasskatten ett hårt slag mot flera bönder i bland annat Jämtlands län.

Torgny Widholm driver en gård tillsammans med sin familj sedan flera år tillbaka. Han har dragit ner sin produktion av biogas till ett minimum – och eldar dessutom upp mycket av det som produceras, vilket SVT Jämtland berättat om tidigare.

Anledningen är att den nya biogasskatten gör den dyr att använda. I dag betalar gården 1 500 kronor i skatt varje dag, det blir cirka 50 000 kronor i månaden.

– Den höga skatten är vår undergång, vi kommer inte klara av att bedriva den här verksamheten, säger Torgny Widholm.

Positiv till förlängt gödselstöd

Torgny Widholm ser det förlängda gödselstödet som ett tecken på att regeringen förstår vikten av att bedriva verksamheter som använder sig ut av biogas som energl.

– Det visar att regeringen förstår dilemmat som vi befinner oss i.

I klippet berättar Torgny Widholm mer om hur situationen ser ut just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.