Hemligt möte och konfrontation – så var Carlos Pizarros sista tid innan försvinnandet

Uppdaterad
Publicerad

Carlos Pizarro har varit spårlöst borta i 18 år. Dagen innan försvinnandet var Carlos, som hade en utvecklingsstörning, på en vårmarknad i Strömsund. Enligt flera vittnen, som träder fram i dokumentären ”Fallet Carlos”, uppstod ett tumult på marknaden.

Carlos ska ha uppehållit sig en längre tid vid högstadieklassernas marknadsstånd, och anklagas för att ha stirrat på unga tjejer.

Enligt vittnen sker en konfrontation mellan ungdomar och Carlos.

Fallet Carlos Pizarro

– Carlos springer förbi mig och så har han grabbar efter sig. Det var väldigt obehagligt. Han var så uppenbart trakasserad, säger Laritha Gustavsson, som arbetade i ett av stånden på marknaden.

Dokument inifrån-redaktionen har intervjuat ett 90-tal personer som var unga vid tiden Carlos Pizarro försvann. De vittnar om att händelsen på marknaden är kulmen på en oro som byggts upp under våren 2004. Carlos påstådda intresse för högstadietjejer har lett till en hotfull stämning mot honom.

“Hemligt möte”

Den söndag då Carlos Pizarro försvann, ska han ha sagt att han skulle på ett ”hemligt möte.” Han observeras därefter vid den så kallade rosa kiosken i centrala Strömsund. Vid kiosken finns samtidigt en grupp ungdomar.

Polisen har gjort flera försök att identifiera dessa ungdomar, bland annat med efterlysningar i media, men utan att lyckas.

Flera vittnen som känner igen Carlos säger sig ha sett honom cykla ut ur Strömsund på söndagskvällen norrut på riksväg E45.

Kriminalsökshund markerade för död människa

Dagen efter, den 10 maj 2004, upptäcker personal på Carlos stödboende att han är borta.

I dagsläget slutar spåren kring Carlos försvinnande med uppgifterna från vittnen som såg honom cykla norrut på riksväg E45. Vad som hänt efter det är oklart.

Se en tidslinje över Carlos sista dagar i videon ovan.

Fakta: Fallet Carlos

9 maj 2004 ses den då 22-åriga Carlos Pizarro för sista gången.

10 maj upptäcker vårdare på gruppboendet där Carlos bor att han inte är hemma. 

2007 häktas en man misstänkt för att ligga bakom försvinnandet men mannen släpps. 

I april 2015 dödförklaras Carlos, officiellt dödsdatum blir 31 maj 2004. 

2022 granskar Dokument inifrån fallet och polisens Kalla fall-grupp börjar arbeta med ärendet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Carlos Pizarro

Mer i ämnet