Foto: Johnny Sundin

Hovrätten ändrar dom för mordbrandsdömd man

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern som dömdes till två års fängelse samt utvisning av Östersunds tingsrätt efter att ha anlagt branden vid Grytans flyktingförläggningen överklagade sin dom till Hovrätten för Nedre Norrland. Nu ändrar hovrätten mannens straff.

Hovrätten för Nedre Norrland meddelade på måndagen att mannens fängelsestraff nu kortas till ett år och två månader, då hovrätten bland annat anser att det faktum att mannen frivillig angett sig till polis och erkänt gärningen borde betraktas vid straffmätningen.

Hovrätten upphäver även tingsrättens beslut om mannens utvisning från Sverige. I hovrättens dom hänvisar de bland annat till mannens person och psykiska mående som hinder till att utvisa honom från Sverige.

Kommer stanna kvar i häktet

Mannen har suttit frihetsberövad sedan han häktades i slutet av juli. Eftersom det enligt hovrätten finns en risk att mannen på fri fot fortsätter sin brottsliga verksamhet ska han stanna kvar i häkte till dess hovrättens dom i ansvarsdelen får laga kraft mot honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.