Foto: Ur polisens förundersökning och Mats Andersson/TT

Hovrätten både skärper och mildrar straff i stor knarkhärva i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten i Sundsvall meddelade i dag dom i ett mål om narkotikabrott i Jämtland. Till största delen fastställer hovrätten tingsrättens dom, men i två fall skärps påföljderna, i ett fall mildras den och en person frikänns.

Dagens dom är en del av en stor narkotikahärva som polisen nystade upp tidigare med sammanlagt ett 40-tal inblandade. Det handlar om drogförsäljning och droganvändning.

Hovrättens dom i dag berör åtta personer, som dömdes i tingsrätten.

Hovrättens beslut om påföljder:

  • 29-årig man – fyra års fängelse för grovt narkotikabrott, samma påföljd som i tingsrätten
  • 24-årig man – fyra års fängelse för grovt narkotikabrott, brott mot knivlagen, ringa narkotikabrott. Samma påföljd som i tingsrätten
  • 22-årig man – fängelse i två år och tre månader för grovt narkotikabrott och narkotikabrott. Samma påföljd som i tingsrätten
  • 21-årig man – fängelse i två år och åtta månader, för narkotikabrott, grovt narkotikabrott med medhjälp till narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Skärpning av påföljden från tingsrätten.
  • 25-årig kvinna – Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för medhjälp till grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Om fängelse hade utdömts hade hon dömts till ett års fängelse. En skärpning av alternativstraffet från tingsrätten.
  • 17-årig man – ungdomstjänst i 150 timmar för grovt narkotikabrott. Hovrätten fastställer tingsrättens dom.
  • 30-årig man – frikänns från medhjälp till grovt narkotikabrott, döms för ringa narkotikabrott. I tingsrätten dömdes  mannen till fängelse, men hovrätten menar att straffet för ringa narkotikabrott nu är avtjänat, eftersom mannen suttit häktad en lång tid.
  • 23-årig man – hovrätten fastställer tingsrättens friande dom. Åklagaren ville få mannen dömd för grovt narkotikabrott.

Källa: Hovrättens dom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.