Jens Andersson, Viltanalysenheten vid Naturvårdsverket i Östersund, konstaterar att forskningen om att ta fram modeller för att förutse var illegal jakt kommer att ske också kommer att kunna användas här i landet – och länet. Foto: SVT

Illegal jakt på varg ska stoppas med hjälp av förutsägelser

Uppdaterad
Publicerad

För att stoppa illegal jakt på varg hoppas forskare kunna ta fram prognoser – eller förutsägelser – över var den olagliga jakten kan komma att ske. I klippet ovan förklarar Jens Andersson vid Naturvårdsverket i Östersund, hur det är möjligt att förutse illegal jakt.

De nordiska länderna samarbetar sedan flera år för att förbättra rovdjursförvaltningen och en viktig del är att stoppa den illegala jakten på varg.

Inom ramen för samarbetet inleder nu Finland ett stort forskningsprojekt, ett så kallat EU Life-projekt, för att kartlägga vargstammen och ta fram modeller för att kunna förutse var den illegala jakten kan komma att ske.

– Vet man det, så kan man rikta tillsynen mot sådana områden – om polis och länsstyrelse tycker att det är ett bra redskap, säger Jens Andersson vid Naturvårdsverkets viltanalysenhet i Östersund.

Han är en av kontaktpersonerna i Sverige inom det nordiska samarbetet.

Data från både Finland och Sverige kommer att användas och meningen är att resultatet från projektet ska komma även Sverige till del.

–  Genom en sådan här samverkan kan vi ta del av deras metoder och modeller, och vi är bra på annat som vi kan bidra med, säger Jens Andersson.

EU Life-projektet om vargar

  • Naturresursinstitutet i Finland samordnar det nya projektet som ska ”öka acceptansen för varg och lindra de konflikter som är förknippade med vargen.”
  • Genom att förbättra tillgången till information och ta fram konkreta åtgärder vill man komma åt vargskador, vargrädsla och illegal vargjakt.
  • Projektet startade nu i oktober och kommer att pågå i sex år.
  • Budgeten är på 60 miljoner.
  • Naturvårdsverket är inte en direkt samarbetspart i själva projektet men genom sin samverkan med Jord- och skogsbruksministeriet så ges de möjlighet att nyttja resultaten från projektet.

Mer om projektet kan du läsa på Naturresursinstitutets sajt.

Källa: Naturvårdsverket/Naturresursinstitutet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.