”Jag skulle vilja bygga 50 lägenheter”

Uppdaterad
Publicerad

Det börjar vara stor brist på bostäder i länet. Läget på bostadsmarknaden har vänt, på kort tid.

Det är inte länge sedan kommunerna fick pengar från staten för att riva hyreshus för att minska bostadsbeståndet. I dag är situationen omvänd.

– Vi har tre tomma lägenheter, säger Hans Green, vd på Bergs Hyreshus.

#BOSTADSÖKES

– Egentligen är det fullt överallt, säger Stig Holm, vd på Härjegårdar. Det finns några vakanser.

På bara några år har situationen förändrats. Tittar man på den årliga bostadsmarknadsenkäten, BME, som Boverket gör, så är utvecklingen densamma i alla våra kommuner. Det som förut var ett överskott på bostäder, har vänts i underskott.

Många behöver bostäder

En stor anledning är flyktingströmmen till Sverige. Kommunerna åtar sig att ta emot ett antal flyktingar som fått uppehållstillstånd och även ha boende för ensamkommande flyktingbarn. Men det är inte bara flyktingströmmen som ger bostadsbrist. Det finns en ökad efterfrågan på arbetskraft ute i kommunerna på grund av stora pensionsavgångar. Många söker också en annan livsstil.

– Jag vet inte om man kan kalla det gröna vågen men det finns en större önskan hos folk att kanske bo på ett annat sätt, ett lugnare och tryggare sätt, säger Stig Holm på Härjegårdar.

Riskfyllt bygga nytt

Bostadsbristen ökar också trycket på allmännyttan att bygga nytt, men det är förenat med risker.

– Vi måste ju sänka vår vinstmarginal så långt det går för att ha råd att bygga nytt, säger Hans Green på Bergs Hyreshus. Vi måste var väldigt noggranna med finansieringen för vi kan inte låna hur mycket pengar som helst. Det är för stor risk förknippat med det.

– Problemet är, som alla vet, att hitta en kostnadsnivå som gör att vi kan ha rimliga hyror på nybyggen, säger Stig Holm på Härjegårdar.

De bostäder som revs då, för tiotalet år sedan, borde de ha fått stå kvar?

– Nej man kan inte underhålla bostäder som står tomma för länge, säger Hans Green. Det kostar för mycket.

Om du hade obegränsat med pengar, hur mycket skulle ni behöva bygga inom Bergs hyreshus?

– Jag skulle nog vilja bygga 50 lägenheter spridda på några orter, säger Hans Green.

Hur upplever du bostadsmarknaden?

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Hjälp oss att kartlägga landets hyror!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet