Stigande elpriser kan gynna nytt kraftvärmeverk i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Jämtkraft vill bygga ett nytt kraftvärmeverk i Lugnvik. Det sker i en tid med med stigande olje- och elpriser, delvis som en effekt av kriget i Ukraina. Situationen skulle kunna gynna omställningen till förnybar el – och bygget av det nya kraftvärmeverket.

Jämtkrafts tillförordnade VD Ylva Andersson och styrelseordföranden Kerstin Arnemo (C) lyfter två aspekter av omvärldsläget som skulle kunna gynna bygget av det nya kraftvärmeverket.

Högre elpriser innebär ökade intäkter för Jämtkraft. Samtidigt innebär investeringen i ett nytt kraftvärmeverk att man kan lägga ner gamla oljedrivna pannor. Med stigande oljepriser blir ett nytt kraftvärmeverk en lönsam affär.

Situationen i Europa skulle även kunna få en positiv effekt på klimatarbetet, enligt den tillfördordnade vd:n Ylva Andersson.

— I den bästa av världar så kan det här påskynda omställningen till förnybart i Europa, säger hon.

Hör Ylva Andersson och Kerstin Arnemo berätta om vad läget i Europa innebär för Jämtkraft i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.