Styrelseledamoten om konflikten i Härnösands stift Leif Nilsson ger sin version av konflikten som lett fram till att styrelsen nu uppmanar biskop Eva Nordung Byström att sluta. Foto: Privat/SVT

Kyrkopolitikern om konflikten i Härnösands stift: ”Kan bli aktuellt att avskeda biskopen”

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen i Härnösands stift ser ingen annan utväg på den långdragna konflikten än att biskop Eva Nordung Byström slutar. Om hon inte avgår självmant kan det bli aktuellt att avskeda henne, säger styrelseledamot Leif Nilsson (S) i Ytterhogdal.

– Vi måste göra något, annars tappar vi all personal.

Tre i personalen på stiftskansliet har slutat, och det har varit samarbetsproblem mellan stiftsdirektorn och biskopen i upp till sex år. Så beskriver Leif Nilsson (S), som är styrelseledamot i Härnösands stift, grundkonflikten som lett till att styrelsen nu uppmanat biskop Eva Nordung Byström att sluta.

I klippet ovan berättar Leif Nilsson om bakgrunden till beslutet.

Helst vill styrelsen att biskopen avgår självmant, men om hon inte gör det kan det bli aktuellt att avskeda henne, berättar Leif Nilsson.

”Det har varit oroligt”

Hur har den här konflikten påverkat stiftet och dem som jobbar där?

– Det har ju varit oroligt, och så blir det ju olika grupperingar. Det blir mer och mer, och det känner ju vi som är förtroendevalda. Vi måste ju göra någonting, och försöka få ordning på det här.

Avsked kan bli aktuellt

Nu har ni ju uppmanat henne att avgå. Kan ni tvinga henne att avgå?

– Vi måste göra något, för annars tappar vi all personal, och då är det inte lätt. Om det inte går med förhandling måste vi i sista hand avskeda henne.

Om man ser till alla de som jobbar inom stiftet – hur upplever du att stödet är för Eva Nordung Byström?

– Det är svårt att säga för en annan. Hon är ju en väldigt duktig predikant för kyrkan, och gör ett väldigt bra jobb. Problemet är ju samarbetsviljan, och då blir det problem eftersom hon inte är chef för stiftskansliet, utan det är direktorn. Då blir det en konflikt mellan biskopen och direktorn.

Har du själv varit i kontakt med biskopen?

– Nej inte efter det här. Hon är ju sjukskriven, så vi har inte pratat med henne nu.

Vad blir nästa steg?

– Nu blir det en förhandling 13 oktober mellan dem vi har utsett att förhandla, och hennes fack.

Stiftsdirektorns främsta uppgifter är att samverka med biskopen och stiftets förtroendevalda, företräda stiftet samt leda och utveckla stiftskansliets verksamhet.

Källa: Svenska kyrkan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i Härnösands stift

Mer i ämnet