Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Med klimatförändringarna ökar risken för Cryptosporidium i vattnet. Hör varför i videon ovan. Foto: SVT

Ökad risk för nya cryptosporidieutbrott med klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden har nya utmaningar som behöver hanteras när det gäller parasiten Cryptosporidium, för i takt med klimatförändringarna ökar risken för parasiter i vattnet, som just Cryptosporidium. Vad det beror på kan du höra i videon ovan.

I klippet får du också vet mer om vad som krävs för att minska risken för parasiter i vattnet i framtiden.

FN:s klimatpanel, IPCC, har slagit fast att klimatförändringarna i vår del av världen kommer att medföra mer kraftiga regn och skyfall, vilket kommer att påverkar vattenkvaliteten och förekomsten av mikroorganismer som parasiten Cryptosporidium.

I videon ovan förklarar Östersunds VA-chef Kristina Kenning Östling och docent, distriktsläkare Mikael Lilja vid region Jämtland Härjedalen och Anders Jonsson, professor i miljövetenskap vid Mittuniversitetet, mer om det här.

– FN:s klimatpanel, IPCC, har kommit fram till att vi här i norra delen av Europa kommer att få runt 20 procent mer nederbörd framöver. Det är mycket. Så vi kommer inte att ha brist på vatten, däremot kommer kvaliteten på vattnet att bli sämre. Det kommer att bli svårare att få ett tjänligt dricksvatten, säger professor Anders Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år sedan Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet