Luftkvalitén i Östersund är så dålig att åtgärder måste sättas in. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Kommunstyrelsen i Östersund säger ja till åtgärdsprogram för att öka luftkvaliteten i centrum

Uppdaterad
Publicerad

Mätningar som Östersunds kommun har genomfört på senare visar att luften inte är så bra som de tidigare trott.  På tisdagen klubbade kommunstyrelsen igenom förslaget om ett åtgärdsprogram som ska se till att luftkvalitén blir bättre i centrum.

Projektet har tagits fram av kommunen på uppdrag av Naturvårdsverket med fokus på åtgärda den höga mängden partikelhalter som mätts upp under tidigare mätningar som kan orsaka föreningar i luften.

Fler åtgärder antas i centrum

Detta innebär bland annat Östersunds kommun kan komma att införa grövre vintersand, förbättrad vägbeläggning på utsatta sträckor i form av ny mer slitstark asfalt samt fler och säkrare cykelparkeringar.

Det slutgiltiga beskedet kommer tas upp i kommunfullmäktige senare.

I klippet nedan kan du höra mer om luftkvalitén i centrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Lundqvists kollegor trodde att mätutrustningen var trasig för att halterna med hälsofarliga partiklar var så höga. Foto: SVT/ Fredrik Eliasson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Luften i Östersund

Mer i ämnet
Mer Jämtland
Mer Nyheter