Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) menar att om Sverige kan bryta innovationskritiska metaller och mineraler så ska Sverige göra det. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Fredrik Sandberg,TT och Kristian Pohl, Regeringskansliet

Lagstiftningen ses över för att göra brytning av alunskiffer miljösäker

Uppdaterad
Publicerad

Flera prospekteringsbolag är intresserade av att bryta alunskiffer i Jämtland. Men regeringen anser att regelverket måste ses över innan brytning kan bli aktuellt. I klippet hör du miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) berätta om varför regeringen beställt utredningen.

I alunskiffern kan det finnas så kallade innovationskritiska metaller och mineral som behövs i till exempel batteritillverkning. Sverige har alunskiffer i berggrunden på flera håll, men regeringen vill att regelverket ses över. Det regeringen vill ha svar på är:

  • Vilka metaller och mineral som kan förekomma i alunskiffern.
  • Sammanställa kunskap när det gäller miljörisker vid utvinning ur alunskiffer.
  • Analysera hur regelverket kan skärpas.
  • Lämna förslag på lagstiftning.

Efterfrågan på mineraler som behövs i klimatomställningen växer. I november publicerade Uppdrag Granskning programmet ”Jakten på mineralerna” som handlar om prospekteringsbolagens jakt på fyndigheter.

I Jämtlands län har flera bolag sagt att de vill bryta batterimetaller. Bolaget Vanadis Battery Metals AB (tidigare Aura Energy) sade 2018 att de hoppades kunna öppna både en gruva och en batterifabrik 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.