Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förutom Nordkölen är Daniel Hillbom (M) och Therese Kärngard (S) relativt överens när det gäller vindkraft i Bergs kommun. Båda anser att medborgarnas åsikter är viktiga vid etableringar. Foto: SVT

Moderaterna i Bergs kommun: Nej till vindkraft i Nordkölen

Publicerad

Moderaterna i Bergs kommun vill inte ha någon vindkraft i Nordkölen. Socialdemokraterna däremot vill istället invänta den vindbruksplan som just nu revideras.

– Låt oss lita på den processen, säger kommunalrådet Therese Kärngard (S).

I Bergs kommun är det många som anser att vindkraft är en viktig valfråga. Vi träffade därför kommunalrådet Therese Kärngard (S) och oppositionsrådet Daniel HIllbom (M) för att höra var deras parti står när det gäller just vindkraft.

– Det viktiga är den folkliga förankringen, säger Daniel Hillbom.

Val 2022

– Vi har nu kommit igång med en reviderad vindbruksplan och i den är dialogen med medborgarna väldigt viktig, säger Therese Kärngard.

Den reviderade vindbruksplanen ska vara klar i slutet av 2023.

Produktion där behovet är störst

Både Socialdemokraterna och Moderaterna pekar på att kommuninvånarnas åsikter är viktiga. Båda politikerna anser även att vindkraftsproduktionen bör ske där behovet är störst.

– Runt de stora städerna exempelvis, säger Daniel HIllbom.

– El måste produceras ännu mera där det förbrukas, säger Therese Kärngard.

Olika besked vad gäller Nordkölen

Däremot fanns det en fråga där de två partierna skiljde sig lite mera åt. När det gäller just en eventuell vindkraftsetablering i Nordkölen kom det lite olika besked.

Hör i videon ovan vad de säger om det.

Så har styret sett ut i Bergs kommun 2018-2022

Under mandatperioden 2018-2022 har Bergs kommun styrts av en majoritet bestående av Socialdemokraterna och Centerpartiet

Så här har mandatfördelningen sett ut:

Socialdemokraterna: 13 mandat

Moderaterna: 7 mandat

Centerpartiet: 5 mandat

Sverigedemokraterna: 4 mandat

Vänsterpartiet: 2 mandat

Källa: Bergs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet