Läs vad partierna i Bergs kommun tänker om en vindkraftsetablering i Nordkölen, och om vindkraft överlag. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så här svarar övriga partier i Bergs kommun om vindkraft

Publicerad
Val 2022Valresultat

SVT har frågat samtliga partier som haft mandat i kommunfullmäktige i Bergs kommun den senaste mandatperioden om vad de anser om vindkraft. Ska det byggas ut mera vindkraft i kommunen och hur ställer sig de till en etablering i Nordkölen? Så här svarade dem.

Lena Kjellsson, Centerpartiet:

Vindkraften är den stora möjligheten att möta Sveriges framtida elbehov på en kostnadseffektiv nivå i närtid. Där skall även Bergs kommun bidra till att vi når klimatmålen i Sverige. 

Vi har beslutat att genomföra en revidering av föråldrad vindbruksplan. Där ska större hänsynstagande tas till olika näringar, boende och naturmiljöer. Eventuella etableringar ska ske där störningar är som minst. Vi tror att en ökande elproduktion i Berg kommer att kunna ge fler arbetstillfällen inte bara i uppbyggnadsfasen utan också i vidareförädling av elen genom industrietableringar, exempelvis vätgasproduktion. 

Att det kommunala vetot kvarstår och att en ökande ersättning för intrång och störningar för bygden fastställs i lagstiftningen är den viktigaste frågan. 

Vad säger ni om en vindkraftspark i Nordkölen?

För tidigt att svara på, då en ansökan inte är inkommen.

Anne Svensson, Vänsterpartiet:

Vi förordar förnybar energi, men det måste bedömas från fall till fall med hänsyn till intilliggande byar, rennäring och biologisk mångfald.

I dag görs en stor del av satsningarna på vindkraft av utländskt kapital, bolag. Vi bör hellre låta svenska energibolag få investera i förnybara energikällor i Sverige.

Vi vill också att bygdepengen ska regleras i lag, en rejäl slant ska delas ut till berörda kommuner. Vi kan inte acceptera att Norrland ska ta det stora ansvaret för en energiomställning gratis, på bekostnad av de som bor här. Klimatkrisen drabbar oss alla, oavsett om vi bor i norr eller söder. Ett solidariskt ansvar krävs för att vi ska kunna hejda den negativa utvecklingen.

Vid Nordkölen huserar två samebyar och den rödlistade Kungsörnen häckar där, därför anser vi att Nordkölen nått sin fulla potential och inte ska byggas ut mer.

Anette Rangdag, Sverigedemokraterna:

SD säger nej till mer vindkraft i kommunen. 

Kommunen är ett samiskt förvaltningsområde och det kommer påverka den traditionella renskötseln negativt. Vindkraften skadar ekosystem och biologisk mångfald och värdet på närliggande fastigheter kommer minska avsevärt.

SD säger nej till en vindkraftspark i Nordkölen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet