Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I byarna runt Nordkölen är många oroade över vad som kommer hända vid en eventuell vindkraftsetablering. Foto: Sara Leijman/SVT

Stora protester mot vindkraftsplaner i Nordkölen

Publicerad

I Nordkölen, som ligger i Bergs kommun, vill ett bolag bygga 34 vindkraftverk som kan bli uppemot 290 meter höga. Men den eventuella etableringen möts av stora protester.

– Vi är oroliga för hur det kommer påverka både oss och naturen, säger Ulf Johansson.

Hos Ulf Johansson i byn Nästeln utanför Rätan har flera personer samlats.

– Det är ju ett stort område som ska byggas så det är en sex, sju byar som berörs, säger Ulf Johansson.

Val 2022

Oron är stor över hur en vindkraftsetablering kommer att påverka dom som bor i bygden. Kommer de kunna vara i området och jaga, fiska, plocka bär och svamp? Hur mycket kommer de påverkas av buller och blinkningar? Hur drabbas djurlivet? I området finns bland annat kungsörn.

– Vi har ju en massa frågor men vi får inga svar, säger Ulf Johansson.

Oro över hur turismen påverkas

Han är företagare och driver ett företag med inriktning mot naturturism. Men han är inte den enda som har en inkomst i just turism. I bygden är det många som jobbar inom branschen och oron är därför stor hur en så pass stor etablering kommer att påverka turisterna.

– Jag tror inte att turister gillar vindkraft, och då kommer många här att förlora sina jobb, säger Eva Rennerståhl som bor granne med Ulf.

Viktig valfråga för många

Än är det inte klart om det blir en etablering. Redan 2016 ansökte bolaget Eolus om att få bygga men fick då nej av länsstyrelsen på grund av att det fanns kungsörn i området. Nu har man gjort om sin ansökan.

Samtidigt pekar byborna i Nästeln på att de gärna vill veta vad kommunens politiker tycker. I vintras lämnades en protestlista över med över 3 000 namn in till kommunen.

– Det är en viktig valfråga för många, säger Eva Rennerståhl.

I videon berrättar flera bybor om sin oro. Hade de tyckt annorlunda om de fått mer betalt? Hör Ulf Johansson svara i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet