Mikael Bäckström, professor vid Mittuniversitetet berättar om forskningen kring att hitta ersättning till den farliga fluorvallan Foto: Bildbyrån och Mittuniversitetet

Mittuniversitetet forskar på att hitta en ersättning till fluorvalla

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av november meddelade internationella skidförbundet, FIS, att man tänker förbjuda användandet av fluorkarbon, så kallad fluorvalla, från och med säsongen 2020/2021.

FIS grundar sitt beslut på att fluorvallorna är hälsofarliga, man vill reducera kostnader inom skidsporterna, samt miljöhänsyn.

Fluorvallorna är idag överlägsna mer traditionella produkter. Skillnaden kan handla om minuter under ett skidlopp och därför dominerar de skidsporterna totalt.

Forskar på ersättning

På Mittuniversitetets avdelning Sports Tech i Östersund har man sedan en tid tillbaka ett forskningsprojekt tillsammans med skid- och vallatillverkare där man försöker hitta något som funkar lika bra som en fluorvalla.

Testresultaten är ännu så länge hemliga, men prestandamässigt är man inte riktigt där ännu. Samtidigt handlar det också om att ta fram något som inte är farligt för miljö och hälsa.

– Det är farligt, det vet man sedan länge. Den här typen av föreningar används i lite allt möjligt. Bland annat såg man i USA att de som jobbade med teflonbeläggning av stekpannor blev sjuka och fick missbildade barn, säger professor Mikael Bäckström.

Finns i många produkter

Fluorkarbon finns alltså inte bara i skidvalla, utan i en lång rad andra produkter. Till exempel som impregnering av kläder, i släckskum som används av Räddningstjänsten, i smink, stekpannor och bakplåtspapper osv.

– När man vet att det är så farligt så ska vi ju inte ha det, det är min hållning, säger Mikael Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.