Foto: SVT

Mral: ”Måste försöka få dem att tro på mig”

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som har engagerat sig i läkaren Mral Kechechians kamp för att få stanna i Jämtland – Mral som ska utvisas trots att hon har både jobb och bostad i Kall.

Idag åkte Mral in till Östersund för att träffa handläggaren på Migrationsverket.

– Jag måste försöka få dem att tro på mig, säger Mral. Det är svårt.

Syrien har har ett speciellt avtal med Armenien och Mral har som många syrier dubbla pass. Nu är det upp till Mral att bevisa att hennes hemland är Syrien  – inte Armenien.

I dag har hon jobb på asylboendet i Kall där hon också har en egen bostad. Hon har blivit erbjuden jobb inom sjukvården i Åre kommun där hon i dag jobbar gratis så mycket hon hinner.

Kommenterar inte enskilda fall

Mral tycker det borde räcka för att få ett arbetstillstånd.  Migrationsverket vill inte kommentera enskilda fall, men teamchefen Rickard Elfven säger att ett beslut om utvisning och inreseförbund kan upphävas.

– Den som söker asyl kan överklaga två gånger, sen är det möjligt att söka arbetstillstånd innifrån Sverige. Men i huvudsak ska man söka från sitt hemland. Det krävs att man har ett arbete på ett år, ett arbete som går under kollektivavtal. Dessutom måste man kunna styrka sin identitet.

Men Mral fick inga positiva signaler idag. Hennes hopp är nu att hon i röran i krigets Syrien kan få fram ett syriskt pass eller sitt födelsebevis.

– Jag hoppas att jag kan få fram dokument innan de hinner utvisa mig, säger Mral.

– Jag är så trött och ledsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läkaren Mral

Mer i ämnet