Mral Kechechian ska utvisas.

Mral nekas återigen asyl

Uppdaterad
Publicerad

Mral Kechechian har jobb och bostad, men ska utvisas till Armenien. Nu hoppas hon på att få ett arbetstillstånd.

Mral Kechechian har åkt in till migrationsverket i Östersund från Kall där hon bor. Många känner igen henne – hon arbetar inom asylhälsan och på hälsocentralen i Järpen.

Migrationsverket har flera gånger avslagit hennes ansökan om uppehållstillstånd, senast förra veckan. Även en namninsamling har gjorts i ett försök att få myndigheten att ändra sig.

Läkaren Mral Kechechians kamp

Nu prövar hon en annan väg.  Att få ett arbetstillstånd – att  få stanna och fortsätta arbeta i Sverige.

– Jag kom hit idag för att söka arbetstillstånd, säger Mral Kechechian. Hoppas att allt går bra. Jag har betalat skatt och alla papper är i ordning.

Flydde med armeniskt pass

Vi har tidigare berättat om Mral  som är läkare, men som nu arbetar som undersköterska. Hon kan fem språk och har blivit en bro mellan asylsökande och svensk sjukvård.

Migrationsverket anser att hon ska utvisas till Armenien eftersom hon flydde med hjälp av ett armeniskt pass. Mral har försökt bevisa, med olika dokument, att hon är från Syrien – men det blev alltså nej igen. Att jobbet inom sjuvården ska räcka för ett arbetstillstånd är hennes sista halmstrå.

– Det måste gå bra. Jag har ingenting att åka tillbaka till. Min önskan är att få kvar i Kall och jobba i Järpen.

– Nu måste jag bara vänta igen och hoppas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkaren Mral Kechechians kamp

Mer i ämnet