Den muslimske ledaren i Strömsund vill vara anonym. Här pratar han med SVT:s reporter Lena Samuelsson. – Jag har inte sett någon som gjort något konstigt, säger han. Foto: SVT

Muslimsk ledare i Strömsund: ”Tillåter inget som har med terrorism att göra”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Jämtland har träffat mannen som som är ledare för de personer som praktiserar islam i Strömsund – orten som hamnat i fokus i samband med terrorgripandena 30 april. Den muslimske ledaren ansvarar för den tidigare moskén, det som nu kallas ”lokalen”, och säger att han inte noterat något konstigt den senaste tiden.

Mannen är muslimsk ledare i Strömsund och leder bönestunder. SVT Nyheter träffar honom några dagar efter att tre personer gripits, misstänkta för förberedelse till terroristbrott. I samband med insatsen slog även polisen till mot en adress i Strömsund.

Den muslimske ledaren på orten säger att han inte märkt något konstigt den senaste tiden.

Terrorgripna

– Jag tillåter inget som har med terrorism att göra, säger han till SVT Nyheter.

Han är noga med att inte figurera med namn eller bild. Han säger att han inte vet vem den gripne mannen med koppling till Strömsund är.

– Jag vet vad som sker här och jag har inte märkt något. Jag känner de uzbeker som bor här och jag har inte märkt att någon är borta, ingen saknas. Jag har inte sett någon som gjort något konstigt, säger han.

Farligt med falska rykten om lokalen

– Det är många som ringer till mig och frågar, men jag vet ingenting.

Han är mycket upprörd över att det på sociala medier finns uppgifter om att någon ska ha gripits i lokalen. 

– Det är ett hemskt rykte och det är farligt när fel information sprids. Jag tillåter inget som har med terrorism att göra. I lokalen ber vi, allt privat prat är förbjudet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet