Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir långt till närmsta mack” – hör Jörgen Persson om bränslestoppet i klippet ovan. Foto: SVT

Norråker blir utan bränsle i sommar

Publicerad

Det blir bensin- och dieselbrist i Norråker i sommar. Enligt nya miljökrav måste specifika rör finnas i marken, men tankstationen har för gamla rör. Nu får lokalbefolkningen åka fem mil enkel väg för att tanka i sommar.

Under torsdagsförmiddagen var det många som skyndade sig att fylla upp bilar och dunkar innan tankstationen i Norråker stängde. När SVT var på plats pumpades de sista dropparna upp från tankarna.

Anledningen är nya miljökrav som började gälla vid halvårsskiftet som innebär att det ska finnas korrosionsskyddade rör under jord. I dagsläget har stationen kvar de gamla – vilket betyder stopp för bränslet i Norråker.

– De nya lagkraven är att alla rör måste bytas i backen och det var det inte lönsamt för oss att byta rören, säger Lars Brander, ingenjör på Preem, som levererat bränslet till Norråker.

Inte stopp för alltid

Jörgen Persson som driver servicebutiken intill tankstationen säger att de sökt dispens för att använda de gamla rören till dess att de ska bytas. Därför hoppas han på att det inte dröjer allt för länge innan det finns bränsle i byn igen.

– Hur länge vi får vänta tills vi får nya tillstånd vet vi inte, men mot slutet av sommaren ska det nog vara igång, säger Jörgen Persson.

Se mer om hur det här påverkar näringslivet i Norråker i klippet ovan.

Den 1 juli 2022 trädde nya föreskrifter från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i kraft som innebär att en bensinstations alla rörledningar under jord måste säkras mot rost och fukt.

Så här skriver MSB på sin sajt:

”Från och med 1 juli 2022 ska nedgrävda rörledningar som används för brandfarlig vätska vara skyddade mot korrosion (rost). Skälet är att innehållet inte ska kunna läcka ut och orsaka risk för brand eller skada på miljön.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer