Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svensk-norskt samarbete ger resultat i jakten på knarksmugglare vid gränsövergångarna, säger polisen Andreas Zelander – så gick det till när flera personer nyligen greps. Foto: Marie Selander/SVT

Gängkriminella försöker bygga narkotikamarknad i Norge – smugglar genom Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

E14 genom länet har blivit en viktig transportväg för knarksmugglare på väg till Norge. Det fastslår polisen som nyligen genomförde en stor EU-gemensam insats mot bland annat smuggling.

– Det vi ser just nu är en ökning av antalet svenska gängkriminella individer som försöker bygga upp en marknad i Norge, säger Andreas Zelander, gruppchef för polisen i Åre och Krokom.

Det är inte bara längs E14 smugglingen pågår utan även längs mindre vägar och genom terrängen till fots, på cykel, skidor eller skoter. Även drönare används.

I förra veckan genomfördes EU-gemensamma gränskontroller i flera länder. I Storlien fanns tull och polis på plats från både Norge och Sverige.

Knarkets väg genom Jämtland

Polis och tull har fått utökade befogenheter för att bekämpa bland annat smuggling. Samtidigt har också gränssamarbetet mellan myndigheterna stärkts.

Stora avstånd en utmaning

Utmaningarna när det gäller arbetet mot smuggling i Jämtlands län handlar främst om begränsade resurser och stora avstånd.

De som menar att ni knappast kan få tag i mer än någon enstaka smugglare, vad säger du till dem?

– Jag skulle säga att de har fel. På senare år har vi blivit väldigt vassa i vårt arbetssätt och i vår samverkan med Norge har vi blivit riktigt duktiga på det här, säger Andreas Zelander.

På senare tid har flera narkotikasmugglare som färdats genom länet också gripits, ställts inför rätta och senare dömts till långvariga fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkets väg genom Jämtland

Mer i ämnet