Bergs kommun väljer att styra besöken till de äldres egna rum, berättar Ingrid Larsson, avdelningschef för särskilda boenden i Berg. Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT / SVT

Skilda lösningar när dörrarna öppnas till äldreboendena

Uppdaterad
Publicerad

Torsdag 1 oktober upphör besöksförbudet på landets äldreboenden. I Jämtlands län ser lösningarna olika ut, vissa kommuner väljer att flytta in sommarens lösning med plexiglas och stora bord, medan andra väljer en annan lösning. Till de senare hör Bergs kommun. I klippet ovan berättar avdelningschef Ingrid Larsson hur man löst det där.

Under sommaren har de äldre kunnat ta emot besök utomhus på äldreboenden, men när besöksförbudet nu upphör blir det tillåtet med besök även inomhus. För att genomföra det väljer kommunerna i länet olika lösningar.

Vissa inför särskilda besöksrum, med och utan plexiglasskivor, och med rymliga ytor. Dit hör Bräcke kommun.

Coronaviruset i Jämtlands län

Andra kommuner, som Berg, har valt att ta emot de kommande besökarna på ett helt annat sätt. Hör mer om det ovan.

– Det känns verkligen skönt att vi kan öppna upp nu, för det har varit väldigt påfrestande med det här besöksförbudet för de äldre, säger Ingrid Larsson, avdelningschef för särskilda boenden i Bergs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet