Det är det kommunala vattnet i de lila-markerade områdena som kan vara förorenat av bakterier. Foto: karta/Östersunds kommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vattnet i Östersund kan vara förorenat

Uppdaterad
Publicerad

Dricksvattnet i Östersund kan vara förorenat av bakterier, och tills vidare uppmanas Östersundsborna att koka det innan användning.

Uppmaningen gäller dem som är anslutna till det kommunala vattnet i Östersunds stad, Frösö och Brunflo tätorter, Lugnvik, Byskogen och Sånghusvallen samt Annersia från Vallsundsbron till Orrviken.

Östersunds kommun har gått ut med uppmaningen om att koka vattnet. Totalt berörs 55 000 abonnenter. Det är e-colibakterier som upptäckts i dricksvattennätet.

2010 drabbades Östersund av ett stort utbrott av parasiten cryptosporidium. Parasiten fanns i dricksvattnet och tiotusentals personer blev magsjuka. Då fick invånarna i Östersund koka vatten i flera månader.

Enligt de uppgifter kommunen fått från 1177 har ännu inga östersundare blivit sjuka.

• Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

• Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

• Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Källa: Livsmedelsverket.

* Koliforma bakterier kommer vanligtvis från mänsklig avföring och sprids på grund av dålig hygien eller avloppsvatten. Man skiljer på koliformer och termostabila (fekala) koliformer. Det accepterade gränsvärdet är 10 koliformer per 100 ml dricksvatten, men ingen termostabil koliform. Badvatten anses otjänligt om det innehåller mer än 1 000 termostabila koliforma bakterier per 100 ml.

* E.coli kan orsaka flera sjukdomar, bland annat urinvägsinfektioner och diarré. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattnet i Östersund

Mer i ämnet