Räddningsinsatsen vid foten av dammen. Bild från polisens förundersökningsprotokoll. Foto: Polisen

Polisens känslosamma ord från kraftverksdramat

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen vittnar om en kaotisk brottsplats, vid kraftverksdammen i Ragunda kommun. På betongen nedanför dammen låg spädbarnet. På ett annat ställe låg barnets mor, helt chockad, och grät. Idag inleds rättegången mot mannen som misstänks för mordförsök på sitt elva månader gamla barn.

Barnets mor försökte förgäves hindra sin make och blev själv misshandlad. Mannen hade klättrat upp på ett 2 meter och 65 centimeter högt staket och därifrån har bebisen släppts eller kastats.

Polispatruller kom från både Kramfors och Östersund, medan räddningstjänsten kom från närmare håll.

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Den åtalade mannen gjorde motstånd när han greps av två poliser, som kände sig tvingade att spruta så mycket pepparsprej att åtminstone den ena av dem själv blev förblindad.

En polis tog ett eget initiativ och han sprang runt dammen och kanade ned i vattnet. Han slet av sig ett par klädesplagg men inte kängorna.

”Håller på att gå åt helvete”

I sin redogörelse skriver polismannen:

”Jag behöver ta mig diagonalt i utloppet för att kunna ta mig upp ur vattnet och börjar bege mig över vattnet. Jag känner hela tiden att min simning håller på att gå åt helvete och min kropp är helt slut. Det känns som om jag simmar med stora tyngder på fötterna och mina armar håller på att ta slut”.

Parallellt med polisens undsättningsförsök har en ambulanssjukvårdare fått fram en stege och får på så sätt en kortare väg att simma fram till flickan.

Själv upplever polisen att han är mycket nära att drunkna. Till slut tar också han sig fram till barnet. Samtidigt kommer en helikopter som lyckas landa i dammen. Men polisen är så utpumpad att han inte ens märker helikoptern.

Skriker nej

I det här läget tror han för ett ögonblick att allt är över och förbi. Han skriver:

”Jag skriker bara nej och fortsätter hålla hennes hand hela tiden. Flickans blick är helt stilla och tom, jag vill inte att hon ska dö”.

Samtidigt som upplivningsförsöken pågår lägger han sig intill barnet och fattar hennes hand. Åter till polismannens egna ord:

”Under den stund jag ligger bredvid henne och håller hennes lilla hand rörs hennes fingrar runt mitt finger en gång och det är en skön känsla av livstecken även om det ser väldigt illa ut”.

När ambulanshelikoptern lyfter med flickan skriker han ut sin chock.

Pappan till barnet står nu åtalad för mordförsök, grov misshandel och grovt olaga hot. Flickan överlevde, men fick svåra skador som krävde långvarig sjukhusvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Mer i ämnet