Efter långa tingsrättsförhandlingar vid Ångermanlands tingsrätt dömdes Daniel Kindberg, ÖFK:s tidigare ordförande, Peab-mannen och Sollefteåföretagaren till fängelsestraff för grova ekonomiska brott. På bilden syns här förutom Daniel Kindberg även Peab-mannens försvarsadvokat Jan-Åke Nyström (i bakgrunden) och åklagare Niklas Jeppsson. Foto: Mats Andersson / TT

”Peab-mannen” avliden

Uppdaterad
Publicerad

En av de två män som tillsammans med Daniel Kindberg 2019 dömdes för grova ekonomiska brott riktade mot Östersundshem -  ”Peab-mannen” – har avlidit.

Mannen har gått bort på grund av sjukdom, rapporterar P4 Jämtland som var först med att berätta om dödsfallet.

– Ja, han har avlidit och det kom hastigt, säger Jan-Åke Nyström, Peab-mannens advokat, till SVT Jämtland.

Mannen var vid god psykisk och fysisk vigör, säger Nyström till Östersunds Posten och han tillägger:

– Vi såg fram emot rättegången och en friande dom.

Dömdes till fängelse

Den 53-årige mannen som i media kommit att kallas ”Peab-mannen” dömdes 2019 för inblandning i Kindberghärvan. Han dömdes till två års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

Samtidigt dömdes Daniel Kindberg, tidigare ordförande för ÖFK och fd vd för Östersundshem, till tre års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. En tredje man, ”Sollefteåföretagaren”, fick 2,5 års fängelse för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Samtliga tre dömdes också att tillsammans betala Östersundshem cirka 13 miljoner i skadestånd.

Hovrättsförhandlingar i höst

Domarna överklagades av alla tre dömda.

Hovrättsförhandingarna är tänkta att hållas i höst och de beräknas ta 18 dagar, då ljudinspelningar havererat i tingsrätten.

Hur rättsprocessen påverkas av att en av de dömda som överklagat, nu har avlidit, är i nuläget oklart. Det uppger kammaråklagare Niklas Jeppsson för P4 Jämtland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet