Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Per Söderberg träffar 80-åriga Solfrid Ytterdal och hjälper henne att skaffa covidpass Foto: SVT

Pensionären Per i Östersund hjälper seniorer skaffa covidpass: ”Många äldre är inte digitaliserade”

Publicerad

Om några dagar kan covidpass krävas vid större inomhusevenemang. Passet kan enkelt beställas med e-legitimation men många äldre är inte digitaliserade. I Östersund har nu pensionären Per Söderberg bråda dagar att hjälpa sina vänner.

Till veckan kan arrangörer kräva vaccinationsbevis, ett så kallat covidpass. Och nu är det många som beställer hem sitt bevis. Efter att beskedet kom 17 november har cirka 118 000 vaccinationsbevis utfärdats per dag.

Skrivit ut blanketter

Det enklaste sättet att beställa ett bevis är med e-legitimation. Men har man inte det måste beviset beställas via en särskild pappersblankett. Inne i Per Söderbergs lägenhet i Östersund ligger nu en bunt med sådana blanketter.

– Det är många äldre som inte är digitaliserade och som nu behöver använda en sådan här blankett. Så därför skrev jag ut flera stycken och delar ut till dom jag vet vill ha, säger han.

Många skaffat mobilt BankID

Pandemin driver på den digitala utvecklingen. Sedan pandemins start har 626 000 fler personer skaffat mobilt BankID, som är den absolut vanligaste e-legitimationen. I dag är det 8,1 miljoner svenskar som har mobilt BankID.

Men hos den äldre befolkningen sjunker användandet. Bland dom som är 80 år eller äldre är det bara en tredjedel som har mobilt BankID. Och för dom blir det krångligare nu när covidpass ska beställas.

Förutom att de kan behöva hjälp att skriva ut den särskilda blanketten så är väntetiden på manuella ansökningar nu flera veckor, uppger E-hälsomyndigheten.

”Handlar om att vara medmänniska”

75-åriga Per Söderberg har själv mobilt bankID. Men nu går han alltså runt i grannskapet och hjälper dom som inte är digitaliserade.

– Det handlar om att vara medmänniska. Om jag kan hjälpa några så är väl det bra, säger han.

En av dom som får ett besök är 80-åriga Solfrid Ytterdal.

– Det är toppen, säger hon.

Solfrid Ytterdal har inga planer på att gå på något större evenemang, men vill ändå ha ett pass ifall något spännande dyker upp.

– Snart är det ju jul så man vet ju aldrig, säger hon.

Vaccinationsbevis kan krävas vid inomhusevenemang med över 100 personer.

Sedan beskedet om vaccinationsbevis kom den 17 november har cirka 118 000 bevis utfärdats per dag.

Det är fem gånger mer än tidigare under hösten.

Hittills har drygt 6,5 miljoner bevis utfärdats i Sverige.

De allra flesta hämtar sitt bevis via en e-legitimation.

Har man inte e-legitimation finns en särskild blankett på E-hälsomyndighetens sida som ska skrivas ut och skickas in manuellt.

Hittills har 72 000 manuella ansökningar inkommit.

Väntetiden för manuella ansökningar uppges vara flera veckor.

Källa: E-hälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer