Polisen höll under måndagen en presskonferens med Sanna Matsson, förundersökningsledare, Peter Moberg, lokal polisområdeschef östersund och Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtland. Foto: SVT

Polisen varnar kvinnor i Östersund för att gå ut ensamma

Uppdaterad
Publicerad

Nu går polisen ut och varnar kvinnor från att röra sig ensamma i stan.

– Vi har sett ett oroväckande trendbrott, säger Stephen Jerand, polisområdeschef.

Observera att artikeln publicerades 7 mars 2016.

Sedan 20 februari har sex anmälningar om våld mot kvinnor anmälts i Östersund. Alla har handlat om oprovocerat våld mot kvinnor utomhus. I samtliga fall har det varit okända gärningsmän.

Som vi berättade i helgen utsattes en kvinna för våldtäktsförsök i centrala Östersund natten mot söndagen. Samma natt blev även en annan kvinna utsatt för misshandel.  Men förutom det har alltså ytterligare fyra fall inkommit till polisen.

– Det är allvarligt. Vi värnar om kvinnofrid och det är därför vi nu går ut och berättar om detta, säger Stephen Jerand.

Ofredande på busstorget

Bland de anmälningar som polisen nu berättar om finns ett fall av ofredande på 10-åriga flickor på busstorget i centrala Östersund. Dessutom finns ytterligare två anmälningar om misshandel av ensamma kvinnor. 26 februari ska exempelvis en kvinna blivit misshandlad av tre män. I det fallet finns dock en misstänkt gärningsman.

– Han försökte ta sig ut ur landet men i Tyskland stoppades han och skickades tillbaka till Sverige. Nu sitter han anhållen, säger Stephen Jerand och berättar att personen kunde gripas med hjälp av signalement från brottsoffret. Motivet till överfallet ska dock vara okänt.

I de övriga fallen finns inga misstänkta ännu. Viss teknisk bevisning finns men nu vädjar polisen till allmänheten.

– Det rör sig folk i centrala stan, någon måste sett eller hört något, säger Jerand och fortsätter:

– Vi vill givetvis reda ut de här brotten och lagföra de misstänkta.

Gå inte ensamma

De tre poliserna som deltog i presskonferensen menar att de aldrig varit med om något liknande i Östersund.  Det är också därför de nu går ut och varnar kvinnor för att röra sig själva i centrala Östersund på sena kvällar och nätter.

– Ordna skjuts eller gå i grupp, säger Jerand.

– Det är ingen normal bild vi ser, säger han.

Polisen har inga bevis på att det ska röra sig om samma gärningsmän men i nuläget utesluter de ingenting.

Väljer att informera

Finns det ingen fara med att ni går ut och varnar nu. Att ni skrämmer upp folk?

– Jo, men samtidigt har polisen tidigare fått kritik för att inte gå ut och informera folk, jag tänker på exempelvis på kritiken efter We are Stockholm-festivalen. Därför väljer vi nu att gå ut och berätta. Vi vill givetvis inte skrämma upp människor men samtidigt har vi ett ansvar att berätta vad som händer, säger han.

Är det inte polisens jobb att svara för säkerheten?

– Jo, det är klart att polisen har ett brottsförebyggande uppdrag. Men vid alla typer av brott söker vi information från allmänheten. Folk ser och hör men kanske inte kopplar samman det med en specifik händelse.

Vidtar ”åtgärder”

Men att ni nu går ut och varnar, är det att betrakta som att polisen inte klarar av att upprätthålla säkerheten för invånarna i Östersund?

– Nej, det är det definitivt inte. Men det är en omöjlighet att söka av alla gator och torg. Att vi nu går ut med anmaningen om försiktighet är att framförallt kvinnor ska tänka på hur man rör sig på vissa platser, säger Jerand och tillägger att polisen efter helgens händelser har ”vidtagit åtgärder med en hel del insatser”. Men han vill inte gå in närmare på vad polisen kommer att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.