Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Allt fler väljer att avstå erbjudande om att vaccineras med Astra Zenecas Vaccin. I klippet berättar Cornelia Brusmark, vaccinsamordnare på region Jämtland Härjedalen, om hur det påverkar vaccinationsarbetet i länet. Foto: Jakob Wesslund/SVT

Regionen orolig när fler avstår Astra Zenecas vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Oron för biverkningar av Astra Zenecas vaccin växer i Sverige och på flera håll i landet har människor valt att avstå företagets vaccin på grund av rädsla för biverkningar. Den här utvecklingen märks även av i Jämtlands län och Region Jämtland Härjedalen är nu orolig för att fler ska tacka nej till att bli vaccinerade. 

– Vi har märkt att medborgare i regionen är skeptiska till att ta Astra Zenecas vaccin och har valt att avboka sina tider. I värsta fall innebär det att vi får kassera doser som skulle ha kunnat användas, säger Cornelia Brusmark, vaccinsamordnare på region Jämtland Härjedalen.

Högre risk för covid än biverkningar

Hittills har regionen behövt kassera 10-talet vaccindoser av Astra Zenecas vaccin då de som skulle få vaccinet valde att avstå. Cornelia Brusmark menar att hon förstår att folk kan vara oroliga men betonar att vaccinet är pålitligt.

– I grupperna vi vaccinerar med Astra Zenecas vaccin är risken betydligt högre att insjukna i covid 19 än att få biverkningar. Är man orolig för att ta vaccinet kan man alltid fråga sin hälsocentral eller 1177 så att man kan reda ut eventuella frågor innan man tar det, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet