Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror fler kommer att välja att gå den här utbildningen när den blir högskoleförberedande”, säger eleven Nelly Kristoffersson. Foto: Eva Danielsson/SVT

Restaurangskolan blir högskoleförberedande: ”Kommer lyfta statusen på yrket”

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomars intresse för att gå en yrkesutbildning på gymnasiet har minskat. För att vända på trenden har riksdagen beslutat att alla nationella yrkesprogram på gymnasiet återigen ska ge behörighet till universitets- och högskolestudier. Det välkomnar hotell- och restaurangskolan i Åre, som hoppas att ändringen ska leda till fler elever.

Nelly Kristoffersson går andra året på hotell- och restaurangskolan i Åre:

– Jag vet att det är många som valt bort den här utbildningen när den inte varit högskoleförberedande. Så det är superbra att det ändras, säger hon.

Ändringarna i skollagen börjar gälla på utbildningar som startar hösten 2023.

Hör mer från lärare och elever i klippet ovan.

Skolan firar 60 år

I år är det 60 år sedan Åre Turisthotellskola, som numer heter Åre Hotell- och restaurangskola, startade. På lördag firas det med jubileumsfest.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör elever och lärare om Hotell-och restaurangskolans 60 års jubileum som firas i helgen. Foto: Eva Danielsson /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.