Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Jacobsson (S) och Karin Jonsson (C) har möten med alla partier i Krokoms kommun för att se vilka man vill ingå samarbete med. Foto: SVT/ Sara Leijman & Fredrik Eliasson

S och C potentiell stark majoritet i Krokoms kommun

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

I Krokom har högersidan gått starkt i valet. Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har alla fått varsitt nytt mandat. Samtidigt som Socialdemokraterna tappat ett och Centern två. Men trots tappen har de två senare stor möjlighet att bilda ett starkt styre tillsammans. 

Innan valet satt Centerpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna i styret som koalition. Nu har centern tappat två mandat och de borgerliga partierna vunnit varsitt, vilket jämnat ut maktbalansen inom den alliansen – om den skulle fortsätta att styra.

Moderaterna tycker att man levererat tydliga besked om vad man vill i sina frågor under valrörelsen, och att det bidragit till att locka väljare.

– Vi har varit tydliga i var vi står i våra frågor. Det har handlat om vindkraften och skolfrågan bland annat, säger Carl-Oscar Fransson (M).

I och med skiftet av mandat inom den gamla majoriteten har bland annat Moderaterna fått en starkare förhandlingsposition gentemot centern som var styrets största parti. Nu är frågan om centern nöjer sig med att vara kvar i den gamla alliansen, eller om partiet väljer att söka sig till kommunens största parti sett till antal röster – Socialdemokraterna.

Om Socialdemokraterna och Centerpartiet ingår i samarbete skulle det innebära ett stark majoritet med de två partiernas samlade mandat.

Se klippet för att höra vad sossarna och centern säger om ett eventuellt samarbete.

Såhär ser mandatfördelningen ut i Krokoms kommun efter valet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet