Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är pinsamt att kommunen inte har någon miljöbil tycker Ragundas Mikael Westin (C) – men är samtidigt kritisk till vilket ansvar som läggs på en liten kommun. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Så miljövänligt kör Jämtlands kommuner – Ragunda saknar helt miljöbilar

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor skillnad på andelen miljöbilar i kommunernas fordonsflottor i länet, visar statistik som föreningen Miljöfordon Sverige tar fram varje år. Östersunds kommun ligger i topp i länet med drygt 65 procent registrerade miljöfordon

Statistiken gäller andelen av en kommuns personbilar och lätta lastbilar registrerade som miljöfordon vid inköpstillfället. Även fordon i bolag som är majoritetsägda av en kommun räknas in.

Kommunalrådet: ”Det är pinsamt”

Vid sidan av Östersund ligger de flesta av kommunerna i Jämtlands län en bra bit under rikssnittet på 46 procent miljöfordon. Allra lägst ligger Ragunda kommun som faktiskt inte har en enda registrerad miljöbil.

– Det är pinsamt. Det är bara att lägga sig platt och erkänna att det här har vi inte gjort bra i Ragunda kommun, säger kommunalrådet Mikael Westin (C).

Svårt att nå miljömålen

Sverige har som mål att transportsektorn ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent från 2010 till 2030 – ett mål som Mikael Westin tror att Ragunda kommun kommer få svårt att nå.

Samtidigt konstaterar han att förutsättningarna för en glesbygdskommun som Ragunda är annorlunda än för större kommuner. Idag saknas till exempel möjligheten att tanka biogas eller ladda en elbil i Ragunda.

– Vi ska sätta upp den första snabbladdaren för elbilar i kommunen nu i sommar, men inget av de kraftbolag som är verksamma här har varit med och förverkligat den. Marknaden hjälper inte till här på samma sätt som i större städer, och det är svårt för oss som liten kommun att lösa allt själva.

Se mer i klippet ovan.

Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

elbil

Mer i ämnet