Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör föreningen Miljöfordon Sverige om varför Västernorrland har låg andel miljöbilar. Foto: Joakim Ståhl / SvD / Scanpix

Kommunerna i Västernorrland sämst i klassen på miljöbilar

Uppdaterad
Publicerad

Statistik som nyhetsbyrån Siren presenterar visar att kommunerna i Västernorrland har en liten andel miljöbilar i sin verksamhet. Ingen når upp till rikssnittet på 46 procent.

Det är nyhetsbyrån Siren som tagit fram statistik från kommundatabasen Kolada.  I vårt län ligger Härnösand och Sundsvall bäst till med 40 respektive 39,7 procent miljöbilar.

Sämst ligger Ånge och Örnsköldsvik med 12,5 procent och drygt 17 procent.

”Jobbar hårt för målet”

Man har tittat på hur kommunernas fordonspark ser ut och jämfört andelen personbilar och lätta lastbilar som ägs av kommunerna och som uppfyllde miljöbilskraven vid inköpstillfället.

– De kommuner som ligger högt har ofta ett mål och jobbar hårt för att nå det, säger Pernilla Hansson, projektledare på föreningen Miljöfordon Sverige, som är ansvarig för statistiken.

Högst och lägst

Det är stora skillnader mellan kommunerna i landet och länet. Högst i landet ligger Helsingborg med 92 procent registrerade miljöbilar. Rikssnittet ligger på 46 procent. Ingen av kommunerna i Västernorrland når rikssnittet.

Övriga kommuner i länet ligger till så här enligt Koladas statistik:

Timrå: 38,6 procent

Kramfors: 21,9 procent

Sollefteå: 20,7 procent

Region Västernorrland finns inte med i statistiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet