Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svårt att använda miljöbil i glesbygd

Svårt att använda miljöbil i glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

En glesbygdskommun som Ånge har svårt att klara sin verksamhet med miljöbilar eftersom infrastrukturen saknas. Det är en av förklaringarna till att kommunen ligger illa till i miljöbilsstatistiken.

Ny statistik visar att kommunerna i Västernorrland har en liten andel miljöbilar i sin verksamhet. Sämst till ligger Ånge där bara 12,5 procent av bilarna klassas som miljöbilar.

– Det beror dels på att vi inte har en utbyggd infrastruktur med elladdningsmöjligheter och inte så stor tillgång till andra drivmedel som är miljövänliga. Sedan har vi inte internt målsättningar kring andelen miljöbilar, säger Elin Rapp kanslichef i Ånge kommun.

Elin Rapp menar att det finns utrymme för förbättringar och berättar att man nu anställt en upphandlingssamordnare som ska fokusera på miljöfrågorna och fordonsflottan. Samtidigt behöver kommunen hjälp från statligt håll med utbyggnaden av infrastrukturen för elbilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet