Det vinnande arkitektbidraget BADJÁNEAPMI är ritat av Murman arkitekter i Stockholm. Foto: Illustration Murman Arkitekter

Sametingsstyrelsen avslår krav på folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen i Sametinget vill inte se en folkomröstning kring frågan om var ett parlamentshus ska byggas. Till veckan ska frågan upp i plenum.

Vid Sametingets plenum i Örnsköldsvik i februari, beslutades att sametingets parlamentsbyggnad ska placeras i Östersund. Frågan hade då utretts i 15 års tid.

Men ganska snart efter beslutet lämnades en motion in till Sametinget med krav på att en folkomröstning i frågan om placering.

Nu verkar det som att en folkomröstning inte blir av. Sametingets styrelse beslutade vid sitt möte i Östersund i september, att föreslå sametinget att avslå motionen. Sametinget saknar regler för hur en folkomröstning ska genomföras.

Ingen principiell fråga

Dessutom menar styrelsen att frågan om parlamentshuset placering inte är av en så grundläggande eller principiell betydelse att det skulle motivera en folkomröstning.

Frågan avgörs av Sametingets plenum som hålls 25 – 28 november i Haparanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.