Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En mardrömshändelse” – hör områdespolis Jonny Jonsson om utmaningarna för polisen ifall en skolattack inträffar i en glesbygdskommun som Strömsund. Foto: Maria Harning, SVT

Skolor i Jämtlands län övar för attacker – långa avstånd i glesbygd en stor utmaning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler skolor väljer att öva på hur man ska agera vid pågående dödligt våld. Men i glesbygdskommuner finns flera utmaningar. Det visar den övning som nyligen genomfördes på gymnasieskolan Hjalmar Strömerskolan i Strömsunds kommun.

I början av veckan genomförde Hjalmar Strömerskolan i Strömsund en övning i hur man agerar vid pågående dödligt våld i skolmiljö. Övningen skedde tillsammans med kommun, räddningstjänst, ambulanspersonal, polis och Mittuniversitetet.

– Vi fick larm om ett hjärtstopp som senare visade sig vara ett knivdåd. Så då fick vi agera utifrån det, säger deltidsbrandmannen Mikael Glantz som för dagen var räddningsledare.

Stresstesta beredskapen

Under själva övningen fick SVT inte vara med, men efteråt var det många inblandade som tyckte att det hade gått bra.

– Det handlar om att stresstesta beredskapen för ett värsta scenario som kan hända. För att se hur det kan fungera med kommunikation, utrymning och andra ställningstaganden kring en sådan här händelse, säger Johnny Jonsson, områdespolis i Strömsund.

Svårt få överblick över lokalerna

Samtidigt upptäckte de snabbt att det finns många utmaningar.

– Många skolor är inte byggda för en sådan här händelse. Det finns många in- och utgångar, många utrymmen. Man har ingen kontroll och överblick över lokalerna, säger Jonny Jonsson.

Endast två poliser i närheten

Det stod även klart att glesbygdskommuner kan stå inför ytterligare utmaningar. För dagen fanns en polispatrull i Strömsund. Det innebar att det var två poliser som fick gå in i skolan och försöka lokalisera och oskadliggöra gärningspersonen.

Om det hade varit på riktigt, hur lång tid hade det tagit innan ni hade fått förstärkning?

– Det hade kunnat ta 40 minuter kanske innan förstärkning hade kommit från Östersund, säger Jonny Jonsson.

Nu ska övningen utvärderas av samtliga inblandade. Senare i vår räknar man med att den ska vara klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.