Foto: SVT

Skrotbilarna ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Strömsunds kommun fick rätt i Mark- och miljööverdomstolen. Skrotbilarna ska bort.

Under våren har SVT Nyheter Jämtland berättat om Strömsunds kommuns kamp mot en fordonsägare som har nästan 300 bilar utspridda på flera fastigheter i kommunen. De kommunen ville var bland annat att fordonen skulle tömmas på miljöfarliga ämnen, ställas på en fastighet och antalet fordon minska stegvis.

Länsstyrelsen avslog först kommunens krav men nu får dom alltså rätt i Mark- och miljööverdomstolen.

Skrotbilar i Jämtland

– Det känns jättebra, helt plötsligt kan vi börja jobba på allvar med den här frågan, säger Lars Andreasson (S) ordförande miljö- och byggnämnden.

När de gäller kravet att fordonet ska tömmas på miljöfarliga ämnen skriver Mark- och miljööverdomstolen att:

”Beslutet omfattar inte motorfordon som varit avställda i kortare tid än ett år och inte heller motorfordon som står på tät invallad yta med ett system för dagvattenuppsamling som leder dagvattnet genom oljeavskiljare för utsläpp.”

Har ett år på sig på att minska antalet

Kommunen fick även rätt när det gäller kravet på att fordonen ska ställas på en fastighet och att antalet fordon ska minska, men med en ändring.

”Punkterna tre och fem ska ändras på så sätt att den tid som åtgärderna enligt respektive punkt ska vara utförda bestäms till tolv månader sedan respektive beslut vunnit laga kraft.”

Bilägaren ska inom tolv månader minska antalet fordon från dagens antal till 50 stycken skriver Mark- och miljööverdomstolen i sin dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skrotbilar i Jämtland

Mer i ämnet