Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittskyddsläkare Micael Widerström manar till försiktighet trots att restriktionerna och kraven på testning hävs på många sätt. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Smittskyddsläkaren i Region Jämtland Härjedalen: ”Restriktionerna tas bort, men behåll huvudet påskruvat”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag onsdag tas i princip alla restriktioner förknippade med coronapandemin bort. Samtidigt är smittspridningen av covid-19 fortsatt hög i Jämtlands län, vilket gör att smittskyddsläkaren i Region Jämtland Härjedalen Micael Widerström manar till viss försiktighet de kommande veckorna.

Att de allmänna restriktionerna nu tas bort betyder till exempel att man inte längre behöver testa sig vid symptom som kan tyda på covid-19. På sjukhus, äldreboenden och liknande kommer dock även fortsättningsvis restriktioner finnas kvar.

– Där gäller samma regler som tidigare, kanske till och med ännu lite hårdare. Man kommer fokusera ännu mer på riskreducering, speciellt inom äldrevården, med screeningprogram och se till att alla fått en tredje dos vaccin. Det handlar om att så långt det går förhindra att det kommer in smitta, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare vid Region J/H.

Blandade känslor

Det har gått fort från det att regeringen och Folkhälsomyndigheten började prata om att öppna upp, till att nu alla restriktioner faktiskt tas bort. Minskad risk att drabbas av allvarlig sjukdom, speciellt för fullvaccinerade, har gjort att man anser sig kunna ta det steget.

Micael Widerström håller med om att smittskyddsåtgårder måste stå i proportion till riskerna, men har också lite blandade känslor inför att restriktionerna nu tas bort.

– Det känns lite tudelat faktiskt och jag tycker man ska behålla huvudet påskruvat ett par veckor till i alla fall, innan man anordnar stora fester eller liknande, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.