Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omfattande skador på nyplanterad skog rapporteras från de fyra nordligaste länen. Foto: SVT

Sorkar orsakar skador på skog i Jämtland – har ökat

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande skador på skogsplanteringar i norra Sverige som kan leda till stora kostnader för skogsägare. En vår med extra många sorkar har lett till problem.

– Konsekvenserna är att träd dör – och då finns det inga plantor på hyggena. Så markägaren måste gå in och stödplantera eller börja om från början, säger Björn Lehto, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Vinterns snö har varit gynnsam för sorkarna – och flera gran- och tallplanteringar har drabbats av gnagarnas framfart. Detta enligt rapporter till Skogsstyrelsen, som nu uppmanar skogsägare i bland annat Jämtland att se över de planteringar som är fem år eller yngre.

Om skadorna är allt för omfattande kan skogsägare tvingas göra om hela planeringen, då det krävs en viss täthet enligt lag.

– Det är ganska stora pengakostnader, och förlorade år, säger Björn Lehto.

Som skogsägare är det svårt att förebygga denna typ av skador, som har ökat då det finns extra många sorkar just nu. Men enligt Björn Lehto är det i alla fall bra att kolla upp så att ens försäkring täcker denna typ av skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.