Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Sällström, Höglekardalens semesterby, om avloppsreningsverket i Höglekardalen. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Striden om Höglekardalens reningsverk hamnar i nytt läge – tas inte upp av HD

Uppdaterad
Publicerad

Lasse Sällström i Höglekardalen har fört en lång kamp om sitt reningsverk. Nu har Högsta domstolen beslutat att inte ta upp striden, med följden att hans kunder tvingas betala anslutningsavgifter en gång till.

Flera jurister som vi pratat med intygar att ”Lagen om allmänna vattentjänster” som den heter är mycket knepig och bitvis diffus.

Lasse Sällström har drivit en rättslig process om hur han och hans kunder behandlats när reningsanläggningen avvecklas. Men han förlorade i mark- och miljödomstolen. I Miljööverdomstolen fick han inget prövningstillstånd och nu inte heller i Högsta domstolen.

Drog över kritiskt datum

När den nya lagen sjösattes fanns en övergångsperiod till och med sista december 2016. Fram till det datumet är det tydligt hur Lasse och hans kunder skulle kompenseras, även om inte kommunen behöver själva reningsverket.

Men hela handläggningen har alltså gått över det datumet. Och Åre kommun tänker nu ta ut nya anslutningsavgifter från Lasses gamla kunder.

– Så är det. Vi har rätt att ta ut avgifter och då gör vi det för att finansiera våra investeringar, säger VA-chefen Magnus Locken.

Fanns beslut i kommunstyrelsen

Faktiskt fanns det ett beslut i kommunstyrelsen från november 2014 om att kommunen skulle lösa in de enskilda anläggningar som fanns, före sista december 2016.

– Det är ju en tolkningsfråga vad man menar med ”anläggningar”. Vi menar i dag att vi inte måste lösa in ett reningsverk som vi inte behöver. Däremot ska vi lösa in de avloppsledningar som redan finns i  backen, säger Locken.

Den frågan kommer att lösas via förhandlingar och Lasse Sällström hoppas att det på så sätt kommer in pengar som kan kompensera hans gamla kunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer